MULTITEX HANDELS GMBH – Innovatív szállodai textíliák:

OEKO-TEX STANDARD 100:
Az OEKO-TEX szabvány textiltermékek számára kidolgozott, humánökológiai szempontok szerint összeállított szigorú vizsgálati és tanúsítási rendszer. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A nemzetközi OEKO-TEX Szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket.

A nemzetközi OEKO-TEX szervezetet svájci, német és osztrák textilipari kutatóintézetek alapították 1992-ben, ma már a világ 43 országában van jelen tanúsító intézet, Magyarországon az Innovatext Zrt.

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált, amelynek magas piaci értéke versenyelőnyt biztosít, hiszen a tanúsítvány a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.

Az OEKO-TEX Standard 100 szerinti minősítés széles körű anyagvizsgálattal kezdődik, amely több mint száz paramétert tartalmaz annak megállapítására, hogy a veszélyesnek minősített vegyi anyagok előfordulnak-e és milyen mennyiségben a vizsgált termékben. Ennek során vizsgálják a törvény által tiltott és szabályozott vegyületeket és a tudomány által már ismert, de a törvény által még nem szabályozott vegyi anyagokat, egészséggel összefüggő paramétereket. Az ezekkel kapcsolatos előírásokat rendszeresen aktualizálják, szigorítják a tudományos eredményeknek és a mindenkori törvényi előírásoknak megfelelően.

A szabvány ezekre az anyagokra nézve veszélyességi határértékeket tartalmaz. Ahhoz, hogy a termék a szabvány szerint elfogadhatónak legyen minősíthető, a benne kimutatható vegyi anyagok mennyisége illetve az egyéb előírt paraméterek egyike sem haladhatja meg a határértéket.

Ilyen kritériumok vonatkoznak többek között a következő anyagokra:
– tiltott színezékek
– rákkeltő és allergiát okozó színezékek
– növényvédőszer maradványok
– gomba és penész elleni szerek
– formaldehid
– peszticidek
– klórozott fenolok
– szerves klór tartalmú benzolok és toluolok
– nehézfémek
– ftalátok
– szerves ónvegyületek
– biológiailag aktív és lángmentesítő anyagok
– UV-stabilizátorok
– oldószer maradványok
– színtartóság
– pH érték
– szag

A textilipar csak komoly szakértelem, fejlett technológia és a fenntartható fejlődés melletti elköteleződés birtokában képes olyan textíliákat előállítani, amelyek egyaránt megfelelnek a fogyasztói igényeknek, mint pl. a divatos és tartós színek, könnyű kezelhetőség, hosszú élettartam, stb., és a környezet- és egészségvédelem követelményeinek is. A divat és funkcionális igények kielégítése nem valósulhat meg bizonyos vegyi anyagok nélkül.

Az OEKO-TEX® ártalmas anyag vizsgálata mindig a textíliák valós felhasználására összpontosul. A szabványban négy termékosztály szerint kategorizálják a termékeket, minden termékosztályra nézve más-más határértékeket írva elő, figyelembe véve, hogy az adott paraméter a testfelülettel érintkezve mennyire lehet veszélyes az emberi szervezetre nézve.

I. termékosztály: ide tartoznak a csecsemők és kisgyermekek számára készített textíliák és textiljátékok három éves korig. Pl. fehérneműk, ágyneműk, rugdalódzók, textilállatok, stb.

II. termékosztály: (Multitex termékek) ide tartoznak azok a textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használatuk során nagy felületen, közvetlenül érintkeznek a bőrrel, pl. törölközők, köntösök, ágyneműk, fehérneműk, ingek, blúzok, pólók.

III. termékosztály: Olyan textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem, vagy csak kis felületen érintkeznek a bőrrel. Pl. kabátok, zakók, bélések, stb.

IV. termékosztály: Ebbe a kategóriába a dekorációs célra használt anyagok, asztalneműk, háztartási lakástextíliák, textiltapéták, függönyök, bútorkárpitok, padlószőnyegek, stb.

Fontos, hogy a védjegyen szerepeljen a vizsgáló-intézet neve és a központi nyilvántartási szám megléte, mert azzal ellenőrizhető a tanúsítvány eredetisége.

Hohenstein Institute kiváló minősítés:

Feltöltés folyamatban…